Kā es dziju krāsoju. 2.daļa. Balandas

Balandas atradām, braucot garām kādam kartupeļu laukam. Augustā  gan viņas jau ir mežonīgi lielas saaugušas, bet tas nekaitē. Tik grūtāk sasmalcināt, jo ir traki cietas un stiegrainas.

Tad nu piestājām pie kartupeļu lauka – ne jau sava. Un esmu pateicīga tā lauka saimniekiem, ka neiešāva man sāli dibenā. Jo diez vai kāds man noticētu, ka kartupeļu laukā vācu… balandas. Bet svēta patiesība.

Te nu ir saraustā mantība. Savā alkatībā (ka tik nepietrūkst) biju saplūkusi daudz par daudz. Var jau žāvēt, bet …

Trakākā problēma – kā viņas sasmalcināt. Man nav veco laiku siles un kapājamie. Mēģināju uzkonstruēt, bet nesekmīgi. Tad atcerējos par tehnikas brīnumiem – sulu spiede. Mums ir gana laba – Stollar, kas maļ jebko. Tad nu lēnā garā sasmalcināju pilni toveri. Jāpiebilst, ka ar rokām tik smalki nesakapātu gan.

Te ir kādi 2 spaiņi smalkumu (20 l), kurus aplēju ar 20 l lietusūdens. Atstāju uz nakti, lai patusē.

Nākošajā dienā karsēju – 80 grādos ap stundu.

Balandu zupa. Rūdolfs gan teica, ka tad jau labāk zirgskābeņu sēklu zupa – tā izskatījās labāk.

Biezumus nokāsu un šķidrumu atstāju atdzesēties.

Man plāniņš bija šāds – 1 šķeteri nokrāsot bez kodinātājiem, 1 – ar alvas sāli un 3 – ar vara sulfātu, bet dažādos laikos izņemtu no krāsas.

Te var redzēt, kā izmainās šķidruma krāsa, pieliekot kodinātāju – spainī ir pielikts alvas sāls, kas dod dzeltenu toni. Pirms tam, šķetere bija tāda pati, kā katlā redzamās! Čuda juda.

Viss izdevās lieliski! Varbūt gribējās drusku košāk zaļu, bet visādi citādi – ok.

Te gan īsti labs izskatās tikai dzeltenais, bet zaļie arī ir ok. No labās puses 1. šķetere ir krāsota tikai balandu šķidrumā, otrā – jau ar kodinātāju – vara sulfātu, trešā – izņemta vēl stundu vēlāk un priekšpēdējā atstāta atdzist krāsas šķīdumā – izņēmu nākošajā dienā.

Zemāk tas pats, tikai kamolos.

Dzeltens ir super traki košs, bet zaļos tā arī neizdevās noķert fotoaparātā, kaut arī ir ļoti skaisti.

Lai kā –  no vienas puķītes – nezāles, var iegūt tik dažādus skaistus toņus.

Gan jau ir vēl varianti. Tik jāmēģina!

Birkas:

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: